Miód lipowy

Miód lipowy

Miód lipowy – właściwości: miód to nie tylko przysmak, ale również skuteczny lek polecany w leczeniu różnych dolegliwości. Stosuje się go kosmetycznie na przeziębienia, zapalenie oskrzeli, zapalenie stawów. Pszczelarze oferują różne rodzaje miodu. Który wybrać? Miód ma wiele właściwości leczniczych ze względu na bogaty skład: glukoza, fruktoza, magnez, potas, karoten, białko, żelazo, sód i wapń, witaminy C i B.

Wszystkie rodzaje miodu zawierają różne aminokwasy i przeciwutleniacze. Polifenole i flawonoidy mają działanie przeciwutleniające. Dzięki takiemu składowi miód pomaga radzić sobie z różnymi dolegliwościami, wzmacnia system odpornościowy, pozytywnie wpływa na stan skóry, pobudza apetyt, zwalcza złe nastroje i bezsenność. Najpopularniejszym miodem jest miód lipowy pozyskiwany z kwiatów lipy, z których pszczoły zbierają i przetwarzają nektar i pyłek.

Miód lipowy – właściwości

Lipa jest magicznym drzewem i uważana jest za jedną z najlepszych roślin miododajnych na świecie. Miód lipowy jest bladożółty i półprzezroczysty, o aromacie i niepowtarzalnym smaku kwiatów lipy. Ma silne działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, napotne, wykrztuśne, moczopędne, łagodnie przeczyszczające i gojące rany. Poprawia odporność, oczyszcza naczynia krwionośne, aktywuje przemianę materii, wzmacnia mięsień sercowy, wspomaga wydalanie toksyn, łagodzi zmęczenie.

Miód lipowy
Miód lipowy

Jest bardzo skuteczny w leczeniu przeziębień i działa dobrze przy wysokiej gorączce i kaszlu. Wykazuje właściwości antybiotyczne w bezpośrednim kontakcie z mikroorganizmami. Jest często zalecany przy grypie, bólu gardła, katarze, zapaleniu oskrzeli, płuc, tchawicy, migdałków i krtani, a także przy infekcjach pęcherza moczowego i problemach jelit. Miód lipowy uspokaja system nerwowy i zwalcza bezsenność.

Jeśli miód powoli rozpuszcza się w ustach, podczas przechodzenia przez gardło tworzy warstwę ochronną na błonach śluzowych, zapobiegając infekcji i przyspieszając powrót do zdrowia w przypadku infekcji. Pod względem składu największą część miodu stanowi mieszanka cukrów pochodzenia naturalnego, która jest doskonałym źródłem energii, zwłaszcza gdy wymagana jest szybka kompensacja (sportowcy, forsowny wysiłek fizyczny). Miód lipowy jest dobry dla wątroby, wspomaga produkcję żółci i odtruwa organizm.

Wpływ miodu lipowego na organizm

  • Miód lipowy jest wysokokaloryczny, ale pomimo swoich wartości odżywczych zawiera 22 aminokwasy takie jak arginina, histydyna, leucyna, lizyna, które pomagają szybko spalić zbędne kalorie i zmniejszyć apetyt, przyczyniając się tym samym do skutecznego odchudzania.
  • Miód lipowy jest doskonałym środkiem antyseptycznym, często stosowanym do dezynfekcji ropnych ran, czyraków i oparzeń, dzięki unikalnemu składnikowi fernol zawartemu w płynnym nektarze.
  • Ponadto miód ma właściwości antybakteryjne, które mogą poprawić pracę przewodu pokarmowego. Jest skuteczny w leczeniu chorób związanych z nerkami, woreczkiem żółciowym i wątrobą, łagodząc stany zapalne, a tym samym poprawiając pracę narządów.
  • Stosuje się go w różnych przeziębieniach: zapaleniu migdałków, ostrych infekcjach dróg oddechowych, zapaleniu błon śluzowych, zapaleniu oskrzeli.
  • Pomaga poprawić pracę serca, obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol oraz poprawić metabolizm w organizmie.
    Zajmuje ważne miejsce w kosmetologii – napina, odbudowuje i zmiękcza skórę ciała, poprawia krążenie krwi i odbudowuje komórki.

Lecznicze zastosowanie miodu lipowego

Podobnie jak wszystkie rodzaje miodu, lipa jest pomocna w leczeniu kaszlu, zapalenia oskrzeli i innych dolegliwości układu oddechowego. Przydaje się również osobom z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, ponieważ miód odbudowuje florę jelitową oraz leczy rany i owrzodzenia. Ze względu na wysoką kaloryczność (300 kcal w 100 gramach) miód lipowy pomaga szybko przywrócić energię i jest przydatny w okresach stresu, po chorobie, rozwoju fizycznym i w podeszłym wieku. Miód lipowy jest często stosowany w diecie i przyjmowany codziennie (1 łyżeczka) pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia pracę mózgu i mięśni oraz poprawia samopoczucie. Jest łatwo przyswajalny przez organizm i nie obciąża trzustki.

Zastosowania miodu lipowego w kosmetologii

Miód lipowy można stosować nie tylko wewnętrznie, ale także zewnętrznie. Kobiety często używają go do celów kosmetycznych, takich jak maseczki, peelingi, maści, szampony. Po zabiegu miodem paznokcie, włosy i skóra wyglądają bardziej promiennie. Kosmetyczki twierdzą, że przydatne są również masaże miodowe. Zabieg ten pomaga przyspieszyć krążenie krwi, schudnąć, usunąć cellulit, a także pomóc usunąć nadmiar płynów.

Korzyści z miodu lipowego dla dzieci

Rosnący organizm potrzebuje multiwitamin zawartych w miodzie lipowym. Dlatego warto dawać dzieciom. Wszyscy wiemy, że w szkole dzieci są w dużym stresie z trudnymi zadaniami domowymi i ocenami, więc miód jest doskonałym antydepresantem, który uspokaja układ nerwowy. Ten produkt jest również dobrym produktem dla zdrowia mózgu. Nastolatki często mają problemy ze skórą, co może powodować duży dyskomfort. Miód lipowy również eliminuje ten problem. Skóra nie jest błyszcząca i nie pokryta zaskórnikami.

Zalecenia dotyczące stosowania miodu lipowego

Miód lipowy zaleca się stosować codziennie, najlepiej rano. Zwykle przed śniadaniem zaleca się łyżeczkę czystego miodu, ale można go również rozpuścić w ciepłej wodzie, mleku, herbacie. Miód jest dobrym naturalnym substytutem cukru, dzięki czemu można go również stosować w napojach i zdrowej żywności. W schorzeniach nosogardzieli warto po prostu trzymać miód w ustach, aż do całkowitego rozpuszczenia. W takim przypadku substancja bakteriobójcza szybciej dotrze do miejsca infekcji.