Gdzie występuje witamina K?

Gdzie występuje witamina K?
22 lipca 2021 0 Comments

Witamina K jest dobrze rozpuszczalna w tłuszczach. To w jakim stopniu przyswaja ją nasz organizm, zależy przede wszystkim od obecności soli kwasów żółciowych. Uczestniczy przede wszystkim w procesach krzepnięcia krwi oraz w gospodarce wapniowej organizmu. Aktualne zalecenia wskazują, że noworodkom w pierwszej dobie życia, należy podawać witaminę K, aby zmniejszyć ryzyko choroby krwotocznej. Jakie funkcje pełni w naszym organizmie? W jakich produktach się znajduje?

Witamina K: naturalna czy sztuczna?

Gdzie występuje witamina K?Zacznijmy od podziału witaminy K, ponieważ ta dzieli się na naturalną oraz sztuczną. W pierwszej grupie wymieniamy witaminę K1 oraz K2. Witamina K1 (fitonation, filochinon lub fitomenadion) występuje jako żółta ciecz, która jest odporna na temperaturę. Jej postać syntetyzowana jest przez rośliny. Dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Jej wartościowym źródłem są rośliny. Natomiast witamina K2 (menachinon) jako naturalna witamina produkowana jest przez drobnoustroje, a następnie syntetyzowana jest w układzie pokarmowym. Rozpuszcza się w tłuszczach. Sztuczną pochodną witaminy K jest witamina K3 (menadion). Co ciekawe, jest łatwiej przyswajalna niż naturalne witaminy. W przeciwieństwie do swoich naturalnych odpowiedników rozpuszcza się w wodzie..

Jakie są źródła witaminy K w pożywieniu?

Witamina K znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego, głównie w zielonych warzywach liściastych. W związku z tym warto regularnie spożywać: rukolę, szpinak, jarmuż czy sałatę rzymską. Znajduje się również w awokado czy brokułach. Witamina K2 jest dostępna w mięsie i artykułach pochodzenia zwierzęcego takich jak nabiał czy jaja. Naturalne witaminy K znajdują się również w dojrzewających serach i kiszonkach. Okazuje się, że potrawa, jaką jest natto (tylko 15g) pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Potrawa jednak cieszy się małą popularnością w Polsce, na co wpływ mogą mieć jej charakterystyczny zapach i smak. Ile witaminy K spożywać w ciągu dnia? Specjaliści określili, że jej dzienne zapotrzebowanie wynosi 1μg na 1 kg masy ciała. Aby zapewnić sobie jej odpowiednią dawkę, warto wybierać zróżnicowane produkty, które zapewniają dobrze zbilansowaną dietę. Właśnie prawidłowe żywienie jest podstawą uzupełniania niedoborów. Można też w tym samym celu wprowadzić suplementację. 

Jaką rolę pełni witamina K?

Witamina K jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada np. za syntezę osoczowych czynników krzepnięcia krwi, a także białka protrombiny. Jeśli brakuje chociaż jednego z nich mogą występować zaburzenia krzepnięcia krwi. Witamina K ma również istotny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Działa przeciwkrwotocznie i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroniąc je przed zwapnieniem oraz pękaniem. Wpływa na gospodarkę wapniową, aktywując wychwytywanie wapnia w układzie szkieletowym. Ma swój udział w budowaniu tkanki kostnej. Ponadto wykazuje właściwości  przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Może także opóźniać rozwój chorób nowotworowych.

Czy warto suplementować witaminę K?

Wiele osób zastanawia się nad suplementacją witaminy K. Warto jednak podkreślić, że nawet najlepsze preparaty nie zastąpią prawidłowo zbilansowanej diety. Jak jednak zachować się w przypadku niedoborów? W pierwszej kolejności należy upewnić się, że specyficzne objawy spowodowane są przez niedobory witaminy K. Najlepiej w tym celu wykonać badania diagnostyczne. Po ich potwierdzeniu można przystąpić do suplementacji lub zmiany diety na taką, która jest bogata w źródła witaminy K. Suplementację powinny przede wszystkim rozważyć osoby, które cierpią na choroby spowalniające jej przyswajanie. Jej stały niedobór może bowiem prowadzić do następujących konsekwencji zdrowotnych: żółtaczki, uszkodzenia wątroby, osteoporoza, zwapnienie naczyń krwionośnych, niedokrwistości czy zaburzenia krzepliwości krwi. Wcześnie zauważone objawy mogą przyczynić się do skutecznego leczenia i pokonania objawów związanych z niedoborem witaminy K.

Suplementacja jest najprostszym i jednocześnie bardzo tanim sposobem, aby zapanować nad niedoborami makro- i mikroskładników w naszym organizmie. Suplementy można zakupić niemal w każdej aptece, a nawet supermarketach drogą stacjonarną, jak i internetową. Dostępne są również preparaty z kompleksem witamin. Najczęściej stosowanym połączeniem jest zestawienie witamin K+D. Czy ma ono jakiś wpływ na zdrowie i lepsze przyswajanie składników? Wyniki badań wskazują, że ich wzajemne spożywanie nie ma żadnego wpływu na biodostępność związków. W związku z tym takie produkty powstają wyłącznie w celach marketingowych. Warto mieć to na uwadze, sięgając po raz kolejny po suplementy lub zastanawiając się nad wyborem konkretnego preparatu. Informacji na temat ich skuteczności warto szukać w zaufanych źródłach, a także pytając o to farmaceutę. Sprzedawca z pewnością udzieli dobrej odpowiedzi i pozwoli rozwiać ewentualne wątpliwości, które pojawiają się w związku z niniejszym tematem.